Domain Değeri
Domain Değerini Arttıran Etkenler
Domain alan bir kişi domaini birkaç sebepten almak istiyor olabilir. Domain üzerinde bir site kurmak istiyor ve bunun üzerine çalışmak veya aldığı domaini pazarlayıp daha üst bir fiyata satmak. Doğru domain seçimi yapmak ve satın almak oldukça karmaşık ve biraz da şans gerektiren bir iştir. Sırf bu iş için milyonlarca dolar yatırım yapan firmalar mevcuttur.
Bir domain seçmeden veya satın almadan önce dikkat edilmesi gereken onlarca sebep vardır.
Her domainin belli bir değeri vardır ve bunun tam belirli bir standardı yoktur. Bu değerlendirmeyi yapmak için birkaç kriterden bahsedelim.
Domain adı, gelişimi olan bir konuya hitap ediyor mu ?
Domain adı, kaliteli bir uzantıya sahip mi ?
Domain adı, marka adı seçimine uygun mu ?
Domain adı, arama motorları tarafından ne kadar kolay tanınabiliyor ?
Domain adı, dil kurallarına uygun mu ?
Domain adı, herhangi bir trafik veya gelişime sahip mi ?
Domain adı, endüstriyel olarak geçerli bir isim mi ?
Domain adı, geçmişinde bir satış değerine sahip mi ?
Domain adı, satış potansiyeline sahip mi ?
Domain adının yapısal olarak bir değeri var mı ?
1-Gelişim Değeri: Domain değeri gelişim aşamasında olan bir konu hakkında olması ile bağlantılıdır. Mesela gelişim içerisinde olan sektörler, kamuoyunca potansiyel sahibi olan sektörler ve kuruluşlar ile kişi adları.
2-Uzantı Değeri: .com uzantılı domainler diğer uzantılara göre daha değerli görünüyor. Bunda baş etken olarak arama motorlarının değerlendirmesi etkilidir ve arama motorları öncelik olarak .com uzantıya sonuç verir. Diğer uzantılar içinse şunu söyleyebiliriz. Alacağınız uzantı sitenizde yapacağınız iş ile ilişkili olsun. Sonuçta her uzantının kendine göre anlamı vardır. .com uzantısının bir diğer avantajı da uluslar arası seviyede en çok tercih edilen uzantı olmasıdır.
3-Marka Değeri: Bir domainin marka olabilmesi, onun, söylemi kolay, akılda kalıcı, dil kurallarına uygun olmasına bağlıdır. Her ne kadar anlamsız olsa da bir çok domain markalaştırıldıktan sonra değerine değer katar ve isim de bunda önemli bir etkendir.
4-Aranma Değeri: Arama motorları web kullanıcılarının internette sörf yaparken en çok kullandığı yöntemdir. Arama motorları kendi içlerinde oluşturulan programcıklar sayesinde siteleri tarar ve içeriklerini sıralarlar. Bu programcıkların çalışma mantığında içerikle birlikte domainin kalitesi ve son kullanıcının tercihleri etkendir ve bu yüzden domain adı arama motorlarında üst sıralara çıkmanız için çok önemlidir.
5-Dil Kuralları: Domainin değerinde arama motorlarındaki yeri çok yüksek önem taşır ve arama motorları domain isminde eksik ve yanlış karakter olmasını, kelimeler arasında çizgi gibi karakterler bulunmasını pek sevmez, bu yüzden dil kurallarına uygun bir isim seçilmesi önemlidir.
6-Trafik Değeri: Domain eğer aktif bir domainse kullanıcı istatistikleri, giriş çıkışları ve site trafiğindeki dalgalanma, domainin değerini etkiler.
7-Endüstriyel Değeri: Domainin hedeflenen alanda geçerli bir isim olması önemlidir. Mesela tekstil sektörüyle ilgili bir domainde tekstil kelimesinin geçmesi o domainin değerini arttırır.
8-Domainin Geçmişi: Domain daha önce kaç kere düşmüş, satılmışsa ne kadardan satılmış gibi etkenler domainin değerini etkiler ve bir referans görevi üstlenir.
9-Satış Potansiyeli: Domain alınıp belli bir süre sonra projelendirilmediği halde bile önemli birsatış potansiyeline sahip olabiliyorsa bu domainin değerini olumlu olarak etkiler.
10-Domainin Yapısı: En çok tartışılan değerlerden biridir. Standartta yapı olarak domainler kategorilere ayrılmıştır, bunlar; Jenerik domain 4 harf 3 karakter Typo domain Sektörel domainler Projelik domainler Bölgesel domainler’ dir Bunlar da çeşitli şekillerde kendi aralarında bölünürler ve domain değerinde değişik etkileri olur.
Bu değerlendirmeyi kısaca şöyle yapabiliriz:
2-3-4 karakterli domainlerde kullanılan belirli kısaltmalar vardır.
Sesli harfler C ile, sessiz harfler V ile, rakamlar N ile ve harfler L ile ifade edilir. Y harfi İngilizce de sessiz çağrışımı yaptığı için Y harfi de sesli sayılır. – (tre) karakteri ise kendiyle ifade edilir.
En değerli domainler en kısa olanlardır, domain değeri karakterlerden çıkabilecek kombinasyon sırasına göre gider. Mesela NN domain dünyada 99 tane vardır ve çok değerlidir.
2-3-4 karakter domainlerde bir diğer etkende kısaltma olma olasılığının yüksek olup olmadığıdır. Bunu test etmek için internette Acronym Finder olarak aratma yaparsanız harflerin kısaltma olarak ne anlama geldikleri ve gelebilecekleri hakkında bilgi veren birçok siteyle karşılaşırsınız.
Domainin yapısal değeri domainin fiyatlandırılmasında oldukça büyük önem taşır ancak domainin taşıdığı değerlerle birlikte değerlendirildiğinde gerçek değerine daha yakın bir değer bulabiliriz.
Bu yüzden domain alacaksanız veya satacaksanız bu yazımızda verdiğimiz veya vermediğimiz her türlü değerlendirmeyi göz önünde bulundurun aksi takdirde binlerce dolarlık domaininizi 50-100 dolara satıp daha sonra pişman olabilirsiniz.